Transport și Mobilitate

 

Campusul Universității are o structură distribuită în Cluj-Napoca, fiind compus din clădiri aflate atât în centrul orașului, cât și alte imobile situate în cartierele Zorilor și Mărăști. Toate aceste clădiri sunt foarte bine conectate cu sistemul de transport public existent ( CTP Cluj ) și în egală măsură accesibile prin piste de biciclete realizate de-a lungul arterelor importante din oraș, ce oferă astfel soluții de deplasare sustenabilă. Pentru anumite facultăți din Cluj Napoca cât și pentru extensii, campusurile fiind mono-clădire, activitățile specifice  se pot desfășura în manieră cât mai eficientă. Universitatea  promovează deplasarea cu biciclete ca opțiune viabilă și preferată de transport  și deține  spații de parcare pentru biciclete.

Factorii poluanți generați de diversele emisii ale mijloacelor de transport ,generează efecte negative, de  multe ori serioase asupra sănătății umane și mediului. Călătorind în mod sustenabil studenții, personalul didactic și administrativ au oportunitatea de a se bucura de beneficiile unei calități mai bune a aerului, de sănătate și bunăstare îmbunătățite și de un mediu  

Intrarea în învățământul de nivel terțiar, poate marca începutul unei decizii independente de călătorie. Astfel , campusul și zonele învecinate acestuia ce oferă opțiuni de transport durabile, convenabile vor facilita formarea de obiceiuri de călătorie durabile, pe tot parcursul vieții.

Studenții Universității beneficiază de programul Vinerea verde al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca , program ce oferă transport gratuit cu un set de autobuze electrice ce acoperă direcțiile esențiale necesare deplasării în Campus.

Alături de acest program, studenții pot beneficia și de infrastructura de transport verde pusă la dispoziție de către municipalitate  pentru cetățeni ,și anume piste și parkinguri pentru biciclete  , accesarea programului Cluj-Bike, sau utilizarea altor vehicule ușoare cum ar fi trotinetele Bolt.

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, în calitate de partener în proiectul Smart Mobility își propune realizarea de acțiuni de informare continuă ,conștientizare și implementare a mobilității de tip Smart Travel, atât prin acțiuni specifice ale organizațiilor studențești cât și ca studii de caz în cadrul cursurilor specializate de dezvoltare sustenabilă .Direcția General Administrativă susține întreg procesul de translatare către mobilitate durabilă a întregii Comunități prin inițiative și proiecte care implementează conceptul Green Campus.